En “Fendace” väska? Trend: Collabs mellan lyxmärken.

1. Gucci x Balenciaga

I april 2021 visade Gucci upp sin höst/vinter kollektion där vi fick se något chockerande: väskor och kläder med både Balenciagas och Guccis logga. Att nystartade varumärken tänjer på det traditionella är inget ovanligt, men att se etablerade modehus skapa något så banbrytande är inget man ser varje dag.

Collabs mellan lyxmärken: Gucci x Balenciaga
Bilder från Vogue Runway

2. Fendi x Versace

Finns det en så finns det flera! Som att inte “Gucciaga” skakat modevärlden nog lanserade Versace och Fendi en kollektion tillsammans kort därefter. I september 2021 såg vi kollektionen, även kallat Fendace, på runway.

Collabs mellan lyxmärken: Fendi x Versace
Bilder från Vogue Runway

3. Apple x Hermès

Apple och Hermès visade att samarbeten inte bara var begränsade till modebranschen när de förenades genom en klockkollektion. Här är Apple Watch Hermès:

Apple x Hermes
Bild från Hermès

4. MiuMiu x New Balance

Ännu ett oväntat samarbete såg vi under Fashion Week i år för vår/sommar 2022 när MiuMiu valde att skapa sneakers med det Street Style präglade varumärket New Balance. En kollektion där lyx förenas med jogging-sneakers.

Collabs mellan lyxmärken: MiuMiu x New Balance

5. Simpsons x Balenciaga

Det senaste vi sett är Balenciagas nya kollektion som visades upp i ett Simpsons avsnitt i oktober. Här fick modevisningen en komisk twist när det var Homer och Marge som klumpigt bar på plaggen. Se videon här.

 Simpsons x Balenciaga

Klicka här för att läsa om vårens modetrender 2022