Borde modehusen överge säsongsbaserade kollektioner?

Borde modehusen överge säsongsbaserade kollektioner?

Pre-Spring, Spring/Summer Ready-to-Wear, Pre-Fall, Haute Couture – listan på säsongsbaserade kollektioner kan göras lång. Varje år säger det traditionella modeschemat att klädvarumärken ska producera flertalet kollektioner per år. Något som leder till konsumtionshets och stora avfall. Nu ser vi dock, en efter en, företag som anpassar sig efter slow fashion. Så vad är det?

Därför borde modehusen sluta med säsongsbaserade kollektioner. TheRoseRoom

Slow fashion är en motståndsrörelse mot fast fashion som innebär att man snabbt producerar och konsumerar kläder. Slow fashion innebär att vi både ska producera och konsumera kläder med mer eftertanke och kvalité, samt köpa kläder med mer eftertänksamhet. Genom att ta avstånd från varumärken som utövar fast fashion ställer vi krav på en hållbar marknad och kan förbättra levnadsvillkoren för de som arbetar inom massindustrin och minska belastningen på miljön. 

Trots att majoriteten av de regerande varumärkena fortfarande släpper kollektioner efter säsonger, ser vi en förbättring. Dels har företag helt upphört med denna typ av produktion, så som Gucci, och dels har också designers blivit mer säsongsneutrala i sina kollektioner. Vi har på sistone sett tunna kappor i höstkollektioner och boots i sommarkollektioner. Kanske rör vi oss mot en säsongsfri framtid inom modebranschen?

Läs mer:

Gucci leaves the seasonal fashion-week calendar behind – Harpers Bazaar

Vad är slow fashion? – Johanna Leymann

Klicka här för att läsa om fyra hemsidor att hyra kläder på.